Wie kent de verhalen niet dat mensen, aan de schandpaal
gesteld, werden bekogeld met eieren en tomaten? Je ziet het zo voor je: op een
vol marktplein, omringd door een opgehitste menigte, werden de tentoongestelde
criminelen niet alleen voor paal gezet, ze werden ook getrakteerd op een regen
van stenen, kluiten modder, poep van rondlopende dieren en volgens de
overlevering ook op eieren en tomaten. Ik associeer dit beeld altijd met de
middeleeuwen, de periode uit de geschiedenis waarin iedereen die een beetje van
het pad af raakte op niet mis te verstane wijze gestraft werd.
Maar maakt dat smijten met van alles en nog wat naar
veroordeelden, de middeleeuwers dan tot een van de eerste serieuze
voedselverspillers? Voor schut staan op het marktplein omdat je een brood hebt
gestolen voor je hongerige kinderen en dan bekogeld worden met tomaten en
eieren? En waarom zou men dan kiezen voor tomaten en eieren? Omdat die zo
lekker uit elkaar spatten als je ze met enige kracht tegen iets hards (bijvoorbeeld
een hoofd) aangooit? Of omdat het vrijkomende tomatensap en eierstruif zo
lekker de nek van de terechtstaande crimineel in druipt en de straf daarmee nog
onaangenamer maakt? En hadden die middeleeuwers dan ergens in de keuken een
mandje tomaten en eieren klaarstaan voor de grijp? Of namen ze een speciaal
tasje mee naar de markt met daarin wat eieren en tomaten voor
'je-weet-maar-niet-als'?
Ondanks dat de schandpaal tot in de 18de eeuw
een populaire manier was om iemand te bestraffen voor het één of ander
misdrijf, tomaten hebben de gestraften zeker niet op zich af zien komen.
Simpelweg omdat de tomaat pas rond 1750 door de Spanjaarden vanuit Midden
Amerika meegenomen werd naar Europa.
Nee, het hele idee
dat je met je hoofd en handen vast in een houten plaat, midden op een
marktplein, bekogeld werd met heerlijke, voedzame en uiterst gezonde tomaten en
eieren, is een verzinsel. Middeleeuwers waren niet gek!
De Spanjaarden daarentegen... Door de eeuwen heen hebben
zij toch een beetje een haat/liefde verhouding gehouden met de tomaat. Toen ze
de planten meenamen uit Midden Amerika hadden ze geen idee wat ze er mee
moesten en waren het de Italianen en Fransen die er achter kwamen dat je de
vruchtjes aan de plant, toen nog goudgeel van kleur, kon eten.
Inmiddels weet de Spanjaard
de tomaat iets meer te waarderen, maar eens per jaar breekt in Buñol de
tomatenhel los en vieren de Spanjaarden La Tomatino. s’ Werelds grootste voedsel(verspil)gevecht. Alleen
al hiervoor zou de schandpaal weer heringevoerd moeten worden!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten