Vandaag heb ik weer een aantal kilo’s
geredde tomaten tot ketchup verwerkt. Daarmee probeer ik mijn kleine steentje
bij te dragen aan het verminderen van de hoeveelheid afval die ontstaat bij de
productie van vers voedsel. En zo probeer ik ook een beetje duurzaam bezig te
zijn, niet alleen vandaag, op de dag van de duurzaamheid, maar alle dagen van
het jaar.
Of mijn ketchup ook echt duurzaam mag
heten vraag ik me een beetje af. Als ik de officiële definitie van duurzaamheid
bekijk is wat ik doe misschien niet duurzaam genoeg. Maar ik ga wel slim om met
voedsel en probeer mensen wat bewuster te maken van het feit dat we met z’n
allen zo ontiegelijk veel goed spul weg kieperen.
Zo heb ik vandaag ook weer eens heel
kritisch mijn koelkast bestudeerd, en wat zag ik? Potjes in mijn koelkast, heel
veel potjes in mijn koelkast. En niet zelden met nog een klein laagje ‘spul’ er
in. Te veel om weg te gooien, te weinig om te gebruiken. Eigenlijk moet je een
nieuwe pot spul aanschaffen, maar je hebt het nog even niet nodig op dit
moment, dus waarom zou je….
Stel, ik kan het me bijna niet
voorstellen, maar je hebt een klein restje BIG TASTE ketchup over. Wat te doen?
Van mijn zus uit Zwitserland kreeg ik dit belachelijk makkelijke recept voor zelfgemaakte
salsa.
Men neme:
1 blik gehakte tomaten of een zelfde
hoeveelheid (meestal zo’n 350 gr) verse, ontvelde en stukjes gehakte tomaten
1 klein ui, fijn gehakt
3 fijngehakte knoflooktenen
4 fijn gesneden Jalapenos
klein stukje chili peper in dunne reepjes gesneden
2 eetlepels olie
2 eetlepels BIGTASTE ketchup
1/2 tl. zout
en eventueel wat peper extra als je dat nodig vindt
1 klein ui, fijn gehakt
3 fijngehakte knoflooktenen
4 fijn gesneden Jalapenos
klein stukje chili peper in dunne reepjes gesneden
2 eetlepels olie
2 eetlepels BIGTASTE ketchup
1/2 tl. zout
en eventueel wat peper extra als je dat nodig vindt
Alles lekker door elkaar mengen en als
het te grof is nog even kort in de keukenmachine kleiner hakken. Of met zo’n leuk
Moulinex apparaatje! Die zag ik in één van mijn kookbladen staan en werd er
meteen heel hebberig van! Het hele goedje een half uur in de koelkast laten
staan voor een optimale smaak en dan happen maar!
Dank Roos!
En verder: smakelijke Dag
van de Duurzaamheid vandaag!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten