Umami is het Japanse
woord voor ‘mmm, lekker!’ Sommige smaakgeleerden vinden dat ‘umami’ een
echte smaak is. Andere vinden umami meer een soort gevoel, net als warm, koud
of pittig. Umami zit in producten die andere producten een meer uitgesproken smaak
geven. Je zou het een soort smaakversterker kunnen nomen. Voorbeelden hiervan
zijn: Japanse zoute sojasaus, koffie, lavas (maggiplant), citroen, zout, suiker
of zeewier. Als je wat citroensap over aardbeien sprenkelt, proef je ineens
veel meer aardbei en als je een plakje tomaat met een beetje suiker bestrooid,
wordt de tomatensmaak sterker. De smaak van ‘umami’ is moeilijk uit te leggen,
je moet ‘umami’ ervaren!
Voor iedereen die mijn
umami ketchup wil ervaren: kom aanstaande zaterdag 15 september naar het
volkstuinencomplex van tuinvereniging de Kromme Sloot, Olympiaweg in Alkmaar
(routebeschrijving op de site van de Kromme Sloot). Ze organiseren dan hun
jaarlijkse productendag (altijd leuk!) en ik zal vanaf 11 uur op mijn tuin zijn. Dan ga ik mijn tuin weer eens lekker bij werken en heb ik ook een aantal proefpotjes met ketchup klaar staan.
Ik zoek namelijk Proefpersonen!
Er is natuurlijk ook gelegenheid om een potje te kopen! Mijn tuin bevind
zich halverwege het hoofdpad, aan de rechterkant. Ik zal hem voor de
gelegenheid wat extra versieren, dan valt ‘ie beter op! Misschien tot zaterdag!
foto: Gabriëlle de Kroon
Geen opmerkingen:
Een reactie posten