vrijdag 7 december 2012

De tomaat in het ziekenfonds!


Al eerder schreef ik dat aan de tomaat wonderbaarlijke geneeskrachtige eigenschappen kunnen worden toegeschreven.
Een paar eetlepels tomaten ketchup per dag zouden in de warme zomermaanden beschermen tegen zonnebrand. Verder bevatten tomaten veel vitamine C, carotenen, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6 en de mineralen kalium, fosfor en magnesium.
Tomaten bevatten ook de kleurstof lycopeen, die de menselijke cellen kan beschermen tegen de nadelige invloeden van stikstofdioxiden (zitten onder meer in tabaksrook en in uitlaatgassen). Bovendien speelt lycopeen mogelijk ook een rol bij bescherming tegen kanker.
Een indrukwekkende hoeveelheid goede eigenschappen in zo'n leuk rond en rood vruchtje!

Echter, nieuw onderzoek van Chinese en Japanse wetenschappers zou nu ook wijzen op een opbeurende werking van tomaten! Eet dus iedere dag een tomaat tegen de winterblues!
In de Wakkere online Krant van Nederland stond van de week: De wetenschappers ontdekten dat het eten van tomaten een groot effect had op de gemoedstoestand van mensen. Bij proefpersonen die twee tot zes keer per week tomaten aten, nam de kans op een depressie met 46 procent af. Voor deelnemers die elke dag een tomaat aten,  nam de kans zelfs af met 52 procent.
Ik zou daarom minister Schippers van Volksgezondheid van harte willen oproepen de tomaat tot geneesmiddel te verheffen! Dit nieuwe geneesmiddel is zonder recept bij de lokale groenteman of -vrouw te koop. Bonnetje kun je declareren bij je ziektekostenverzekering, net als de factuur voor je midwinterreis naar één van onze overzeese Caribische gebiedsdelen. Zon en licht zijn namelijk ook héél goed tegen een winter dip!


foto: Gabriëlle de Kroon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten