dinsdag 6 november 2012

Foodtrends


Niet alleen mode is aan trends onderhevig, maar eten ook. Daar kwam ik recent achter toen ik op zoek was naar een underground boerenmarkten voor mijn ketchup en kennis maakte met de website van een echte food-trend-watcher.
Op deze site vond ik een hele lijst met IN’S en OUT’S op gebied van voedsel en omdat ik mij ook met voedsel bezig hou heb ik die lijst even wat beter bestudeerd.
Ik las dat cupcakes uit waren, maar dat wist ik natuurlijk al lang. Daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben: als iedereen cupcakes gaat bakken, dan is de lol er snel vanaf. Een zelfde lot staan de macarons te wachten, let op mijn woorden. En roseetjes en proseccootjes kunnen al sinds die ladderzatte festivalgangers op de Parade niet meer: open deurtje. Feiten die volgens mij gewoon algemeen bekend zijn, daar hoef je toch geen lijstje van te maken?!
Het IN en OUT lijstje bestaat echter wel, misschien omdat wij mensen dat nou eenmaal leuk vinden: lijstjes maken en dan kijken of we aan de goede kant staan.
Op dat IN lijstje kwam ik dingen tegen als: de Groentensommelier, terug naar het platteland, zelf worsten, kantoormoestuin, restjesrecepten en zelfgemaakte (fris)dranken. De trend die ik hieruit destilleer is dat we met zijn allen weer groenten moeten eten, die we zelf hebben gekweekt in onze moes-, balkon- en/of kantoortuin, wat enorm de terug naar de natuur sfeer uitstraalt en waarbij we de opbrengst van ons noeste werken ambachtelijk verwerken.
Groen, zelfgemaakt, oer en van dicht bij. Dát zijn de sleutelwoorden van dit moment! 
Het orakel heeft gesproken…

Nu kom ik uit Alkmaar. Als je richting het noord-westen reist: het eerste boerengat na de randstad. Mijn Amsterdamse collega’s vonden mij vroeger (en nu heb ik het over 2002 - 10 jaar geleden!) een geitenwollen sok omdat ik mijn eigen groenten en fruit kweekte op mijn volkstuin. Mijn zelfgemaakte jammetjes en chutneys werden als curieus maar wel lekker beschouwd. En als ik overschot van mijn tuin had, meestal in de vorm van bakken aardbeien of reuze courgettes, werden die met blijdschap ontvangen.
Sinds juni dit jaar ben ik uit eigen beweging -omdat ik het zo jammer vind dat alles wat aan groenten gemaakt wordt niet altijd te consumeren, maar daarmee niet oneetbaar, is-  begonnen met een stukje duurzaamheid naar mezelf toe. Met een agrarisch product uit de buurt maak ik een ambachtelijke tomaten ketchup.
Ik kan niet anders concluderen dat ik toch verdorie zelf helemaal IN ben geworden!

Die underground boerenmarkt heb ik niet meer kunnen ontdekken, die is zo underground en urban dat ‘ie voor ons boeren uit de provincie niet te vinden is. 


column in Delicious november 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten