Tomaten beschermen de huid
Tomaten beschermen de huid tegen verbranden en veroudering als gevolg van zonlicht. Dit blijkt uit een onderzoek van Newcastle University.
Aan het begin en aan het einde van de studie werden de proefpersonen blootgesteld aan UV-straling.De onderzoekers vergeleken de huid van 20 vrouwen tussen de 21 en 47 jaar. De ene helft nam 12 weken lang dagelijks 5 eetlepels (55 gram) tomatenpuree met 10 gram olijfolie. De andere helft gebruikte alleen de olijfolie.
De tomateneters bleken 33 procent beter beschermd te zijn
tegen verbranding, zij werden minder rood. De zonbescherming van de tomatenpuree stond gelijk aan die van
een zonnebrandcrème met een SPF van 1,3.
Het beschermende ingrediënt in de tomaten is lycopeen. Dit is een antioxidant die de ontstekingsreactie van de huid op de UV-schade vermindert.
Bewerkte tomaten, zoals in ketchup, tomatensoep en -sap, bevatten het hoogste
lycopeengehalte.
Voor de komende vakantiemaanden adviseer ik dus iedere dag 5 eetlepels van mijn verse ketchup te eten en heerlijk beschermd de zon in te gaan :-) .
Geen opmerkingen:
Een reactie posten